Patientfall

Hypertyrios

Denna gången är det jag själv som är patienten. För snart 2 år sedan fick jag hjärtklappningar, darrningar, gick ner i vikt och allmänt labil i känslorna. Jag sökte på VC och det togs prover och det visade sig att jag hade fått hypertyreos, en överaktiv sköldkörtel. Sköldkörtelsproblem har blivit mycket vanliga men det är vanligare med motsatsen, hypotyreos dvs underfunktion i sköldkörteln.

Jag satte igång med akupunkturbehandling, ta kinesiska örter och lugnade ner mig. Tog bort all högintensiv träning och fortsatte istället med Qigong och medicinsk Yoga.

Det tog en månad innan jag kom in till sjukhuset i Skövde. Alternativen jag fick var att operera bort sköldkörteln, dricka jod (för att slå ut sköldkörteln) eller äta mediciner. Jag valde mediciner för att ”köpa” tid. Jag började äta mina mediciner och ändrade även min kost enligt Paleo (stenålderskost) för att läka min tarm. Sköldkörtelsproblem är en autoimmun sjukdom och oftast ligger en läckande tarm bakom problemet.

Jag är numera medicinfri sen ett halvår tillbaka och jag mår lika bra som förut, innan jag fick problemen. Jag tar prover för att ha koll så att värdena ligger bra och fortsätter med att äta enligt Paleo.

Det tål att upprepas! Kroppen är fantastisk på att självläka, bara du ger den rätt förutsättningar. – Yvonne